Logo novi2

Emir Bašić, v. d. direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom održao je danas sastanak sa predstavnicama Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u Bosni i Hercegovini Marijom Daka Marković i Jasminom Kurbašić sa kojima je, između ostalog, razgovarao o nastavku aktivnosti vezanih za projekat „Jačanje borbe protiv transnacionalnog organiziranog kriminala u jugoistočnoj Evropi kroz unapređenu regionalnu saradnju u oblasti privremenog i trajnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom i ponovnoj društvenoj upotrebi oduzete imovine“, koji se provodi pod pokroviteljstvom OSCE-ovog Sekretarijata.

Ovom prilikom, v.d. direktor Bašić je upoznao gđe Daku Marković i Kurbašić o namjeri Agencije da u koordiniranim aktivnostima i saradnjom sa drugim nadležnim institucijama, te uz podršku međunarodnih institucija nastavi aktivnosti temeljnog opredjeljenja Agencije, koje se odnose na upravljanje privremeno i trajno oduzetom imovinom, provođenje analiza u području oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i stručnu edukaciju iz područja finansijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, čime bi se očuvala odgovornost, nezavisnost i integritet Agencije.

V. d. direktor Bašić je istakao i značaj što skorijeg okončanja procedure usvajanja Izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom Federacije Bosne i Hercegovine, kao i sačinjavanja prijedloga Strategije za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine i Akcionog plana za njeno izvršenje, što je i primarni cilj Vlade Federacije Bosne i Hercegovine
Tokom sastanka, predstavnice Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini su navele da budući da je riječ o ključnom elementu programskih aktivnosti Misije u oblasti vladavine prava, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ostaje posvećena jačanju cjelokupnog pravosudnog sektora u Bosni i Hercegovini, te institucija koje daju specifičan doprinos unapređenju cjelokupnog krivično – pravnog sistema u Bosni i Hercegovini. 

V. d. direktor Bašić se zahvalio predstavnicima OSCE-a na dosadašnjoj podršci koju su pružili Agenciji oko smještaja ukrajinskih izbjeglica u hotelu „Walter“, kojim upravlja Agencija, kao i na podršci koju su pružali u edukacijama nosilaca pravosudnih funkcija iz oblasti financijskih istraga i oduzimanja nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, te naglasio kako je ovo nastavak uspješne saradnje između Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Agencije.
Naglasivši kako Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini čini mnogo na jačanju kapaciteta različitih intitucija ove zemlje, na kraju sastanka, izražena je obostrana spremnost za daljnji nastavak dosadašnje dobre saradnje.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

FEDERALNA AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ODUZETOM IMOVINOM

Put života 2, 71000 Sarajevo

telefon: +387 33 407 350

fax: +387 33 210 532

info@fazuoi.gov.ba

Sva prava pridržana - Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom
Design and development SIK computers

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više