group photo 002 002

Predstavnici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom od 25 – 27. juna 2024. godine, u okviru BH delegacije, koju između ostalaog čine, predstavnici Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Državne agencije za istrage i zaštitu u Tirani, prisustvuju prvom Regionalnom sastanku projekta "Mapa puta za borbu protiv korupcije i ilegalnih finansijskih tokova za jurisdikcije Zapadnog Balkana 2024 - 2026".

Inače, ovaj projekt je razvila Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) u okviru nadgledanja implementacije Konvencije UN protiv korupcije (UNCAC), a sastanak, u vidu regionalnu konferencije je okupio predstavnike svih jurisdikcija Zapadnog Balkana.

Nova regionalna mapa je strukturirana u tri tematske oblasti, sa definisanim ciljevima i aktivnostima za svaku, a za Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom bit će od posebnog značaja oblast koja se odnosi na provođenje zakona, međunarodna saradnja u slučajevima korupcije i povrat imovine.

Ova tematska oblast će obuhvatiti, između ostalog i ciljeve koji se odnose na jačanje istražnih i tužilačkih kapaciteta u upravljanju slučajevima korupcije pružanjem obuke policijskim istražiteljima i tužiocima, jačanje regionalne koordinacije za istragu, povrat i vraćanje imovine proistekle iz djela korupcije, kao i jačanje kapacitete u slučajevima povrata imovine pružanjem obuke policijskim istražiteljima i tužiocima.

Nova Regionalna mapa puta će definisat obaveze koje će se zasnivati na implementaciji Regionalne mape puta za borbu protiv korupcije i nezakonitih finansijskih tokova, koja je usvojena u Ohridu 2021. godine, a osnovni cilj će i dalje pružiti opipljiva poboljšanja u implementaciji postojećih nacionalnih mjera za borbu protiv korupcije/protivzakonitog finansiranja, te podržati implementaciju međunarodnih standarda i preporuka, uključujući one iz Godišnji izvještaji Evropske komisije u vezi sa proširenjem EU, kao i GRECO.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

FEDERALNA AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ODUZETOM IMOVINOM

Put života 2, 71000 Sarajevo

telefon: +387 33 407 350

fax: +387 33 210 532

info@fazuoi.gov.ba

Sva prava pridržana - Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom
Design and development SIK computers

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više