Heading

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je nakon pet godina usvojilo Strategiju za borbu protiv korupcije Bosne i Hercegovine za period 2024-2028. godine i prateći Akcioni plan koji je uradila Radna grupa koju je na prijedlog APIK-a, imenovalo Vijeće ministara BiH.

U Radnoj grupi, u kojoj su, pored APIK-a, učestvovali i predstavnici institucija sa svih nivoa u BiH, između ostalog i predstavnici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, odluke su se donosile konsenzusom, što je uz transparentan pristup finalizaciji Strategije i Akcionog plana putem javnih konsultacija, prvi put u potpunosti na djelu demonstriralo i funkcionalnost principa međusobne saradnje i inkluzivnosti.

Donošenje Strategije i Akcijskog plana usklađeno je s 14 ključnih prioriteta koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti za članstvo u Europskoj uniji. Pristupanje EU-u strateški je prioritet BiH, a borba protiv korupcije jedan je od ključnih izazova vladavine prava, kao i samoodrživog ekonomskog razvoja i kvalitete življenja svakog građanina u BiH I iste odražavaju bezuvjetnu opredijeljenost za borbu protiv korupcije i stvaranje sistemskih rješenja za učinkovito suzbijanje korupcije.

U okviru Strateškog cilja 2. koji se odnosi na jačanje mehanizama otkrivanja i dokazivanja koruptivnih krivičnih djela pod Strateškim programom 2.3. Finansijske istrage, oduzimanje i upravljanje oduzetom imovinom, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom se nalazi kao jedan od nosilaca četiri različite vrste aktivnosti.

Agencija će obavljati koordinaciju i saradnju sa svim nivoima vlasti u vezi sa antikorupcijskim aktivostima i politikama u BiH, te sa maksimalnim kapacitetima učestvovati u provođenju ovog antikorupcijskog dokumenta, kazao je Bašić.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

FEDERALNA AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ODUZETOM IMOVINOM

Put života 2, 71000 Sarajevo

telefon: +387 33 407 350

fax: +387 33 210 532

info@fazuoi.gov.ba

Sva prava pridržana - Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom
Design and development SIK computers

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više