ukr01

Predstavnici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom zajedno sa predstavnicima Nacionalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom iz Rumunije (ANABI) od 25 – 28. marta borave u Kijevu, Ukrajina, gdje prisustvuju prezentaciji Godišnjeg izvještaja Nacionalne agencije za pronalazak, praćenje i upravljanje imovinom proisteklom iz korupcije i drugih krivičnih djela (ARMA) iz Ukrajine.

Emir Bašić, v.d. direktor Agencije je u okviru ovog događaja kojem su prisustvovali parlamentarci, vladini zvaničnici, predstavnici ukrajinskih državnih organa, predstavnici diplomatskog kora i međunarodni partneri ARMA-e, predstavio nadležnosti i djelokrug rada, te iskustva u radu Agencije, aktivnosti koje Agencija poduzima u postupcima upravljanja privrednim društvima, kao i najefikasnije načine očuvanja vrijednosti oduzete imovine i učinkovito postupanje sa trajno oduzetom imovinom.

Prilikom posjete Ukrajini, koja je realizovana u okviru projekta “Strengthening Asset Recovery Efforts in the OSCE Region” uz podršku OSCE Sekretarijata iz Beča i BAMIN Sekretarijata, predstavnici Agencije su također posjetili i Nacionalnu agenciju Ukrajine, gdje su prisustvovali predstavljanju kompletnog procesa oduzimanja, kao i upravljanja oduzetom imovinom koju radi ARMA, a prilikom posjete su razmjenjene najbolje prakse u upravljanju, te iskustva i izazovi sa kojima se susreću obje agencije u svom radu. 

Predstavnici Agencije su u okviru ove posjete iskazali solidarnost sa ukrajinskim narodom posjetivši ukrajinske gradove Irpin i Buchu, gdje su odali počast poginulima.

Olena Duma, direktorica ARMA-e je još jednom izrazila duboku zahvalnost Vladi Federacije Bosne i Hercegovine koji su stavili na raspolaganje dio kapaciteta privrednog društva Emiran d.o.o. u čijem je vlasništvu hotel „Walter“, potrebnih za smještaj izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine.

Efikasna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala iziskuje sveobuhvatan pristup i strategije koje uključuju oduzimanje prihoda i dobiti proisteklih iz ovih djela ili namjenjenih njihovom izvršenju. Nezaobilazan korak u ostvarenju ovog cilja su kapaciteti za upravljanje sa imovinom koja je predmet oduzimanja. Izuzetan doprinos jačanju tih kapaciteta predstavlja razmjena iskustava, te međunarodna saradnja koju ostvaruju jurisdikcije u ovoj oblasti. 

“Ova posjeta predstavlja još jedan korak ka jačanju regionalnih i međunarodnih partnerstava u borbi protiv nezakonitih aktivnosti, te predstavlja osnov za naredne korake u jačanju kapaciteta Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom i efikasnijeg upravljanja oduzetom imovinom”, istakao je Bašić. 

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

FEDERALNA AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ODUZETOM IMOVINOM

Put života 2, 71000 Sarajevo

telefon: +387 33 407 350

fax: +387 33 210 532

info@fazuoi.gov.ba

Sva prava pridržana - Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom
Design and development SIK computers

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više