mk01

Dana 28. i 29. novembra u radnoj posjeti Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom boravila je delegacija Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Republike Sjeverne Makedonije. Ova posjeta obavljena je u sklopu međunarodne saradnje, odnosno razmjene iskustava i najboljih praksi u poslovima upravljanja oduzetom imovinom i predstavlja nastavak odlične saradnje koju agencije imaju od osnivanja Balkanske međuagencijske mreže za upravljanje oduzetom imovinom (BAMIN).

Delegaciju Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Republike Sjeverne Makedonije sačinjavali su gosp. Driton Nebiu, direktor Agencije, gđe. Arita Hadžieva, Ilmihat Limani Musliu i Adžije Murtezi uposlenice u Agenciji. Sa delegacijom Agencije iz Republike Sjeverne Makedonije razgovarao je v.d. direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom gosp. Emir Bašić sa svojim saradnicima.

U radnom dijelu posjete obavljen je sastanak na kojem je predstavljen pravni okvir za upravljanje oduzetom imovinom u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i aktivnosti oko izrade izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Gosp. Bašić je upoznao prisutne sa nadležnostima i djelokrugom rada, te iskustvima u radu Agencije. Poseban akcenat je stavljen na aktivnosti koje Agencija poduzima u postupcima upravljanja privrednim društvima, te su gosti imali priliku obići privredna društva UMAX GROUP d.o.o. Sarajevo – benzinska pumpa, Emiran d.o.o. Sarajevo i Emiran Studentski dom - Univerzitetski hotel d.o.o. Sarajevo - hoteli, gdje su im predstavljene aktivnosti koje poduzimamo na očuvanju vrijednosti oduzete imovine i učinkovitom postupanju sa trajno oduzetom imovinom

Od strane predstavnika Agencije iz Republike Sjeverne Makedonije prezentovan je pravni okvir za upravljanje oduzetom imovinom u Republici Sjevernoj Makedoniji, a posebno postupak i način obavljanja prodaje trajno oduzete imovine elektronskim javnim nadmetanjem. Agencija iz Republike Sjeverne Makedonije se može pohvaliti uspješnim rezultatima, odnosno efikasnim sistemom prodaje, kao jedna od rijetkih zemalja koje su primjenile ovaj metod prodaje trajno oduzete imovine.

Sastanak je održan sa ciljem razmjene mišljenja i iskustava, kao i međunarodne i međuinstitucionalne saradnje svih tijela u regionu koja upravljaju sa nezakonito stečenom imovinom krivičnim djelom, a direktori Nebju i Bašić su na kraju posjete potvrdili intezivniju međusobnu saradnju kroz zajedničko zalaganje i interes za razmjenu iskustava.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

FEDERALNA AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ODUZETOM IMOVINOM

Put života 2, 71000 Sarajevo

telefon: +387 33 407 350

fax: +387 33 210 532

info@fazuoi.gov.ba

Sva prava pridržana - Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom
Design and development SIK computers

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više