EmirB0706

Udruženje sudija/sudaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, zajedno sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, AIRE Centrom, CPRC-om, OPDAT-om i po prvi put Federalnom agencijom za upravljanje oduzetom imovinom su organizovali XXII savjetovanje iz krivičnopravne oblasti od 05. do 08. juna 2024. godine u Neumu.

S obzirom na važnost ovog stručnog savjetovanja koji okuplja brojne nosioce pravosudnih funkcija iz Bosne i Hercegovine, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u saradnji sa AIRE Centrom Program za Zapadni Balkan po prvi put učestvuje u organizaciji ove vrste savjetovanja, te pripremi panela koji se odnosi na oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

 Inače, ovaj panel je bio posvećen financijskim istragama i krivičnom djelu pranje novca - financijsko profiliranje, intervjuiranje i oduzimanje imovinske koristi, privremenim mjerama osiguranja oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u praksi Vrhovnog suda Federacije BiH, financijskim istragama u predmetima visoke korupcije i proširenom oduzimanje imovinske koristi, a eksperti iz Sjedinjenih Američkih Država su predstavili iskustva i praksu Sjedinjenih Američkih Država u oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

U okviru navedenog panela, v.d. direktor Bašić je učesnicima savjetovanja predstavio iskustva i izazove Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom nakon deset godina primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovo savjetovanje sudija je okupilo veliki broj stručnjaka iz pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine, kao i predstavnika međunarodne zajednice, te ovakav način održavanja savjetovanja na najbolji mogući način doprinosi unificiranju prakse i poboljšanju rada pravosuđa uopće.

Razmijenjena iskustva i realizacija zaključaka sa ovog događaja doprinijeće unapređenju rada u ovoj oblasti i implementaciji preporuka iz relevantnih međunarodnih izvještaja, kazao je Bašić.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

FEDERALNA AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ODUZETOM IMOVINOM

Put života 2, 71000 Sarajevo

telefon: +387 33 407 350

fax: +387 33 210 532

info@fazuoi.gov.ba

Sva prava pridržana - Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom
Design and development SIK computers

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više