nm1

Emir Bašić, v.d. direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom sa saradnicima prisustvuju XVI Stručnom savjetovanju tužilaca koje se održava od 16. do 19. oktobra 2023. godine u Neumu.

S obzirom na važnost ovog stručnog savjetovanja koji okuplja brojne nosioce pravosudnih funkcija iz Bosne i Hercegovine, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u saradnji sa AIRE Centrom Program za Zapadni Balkan po prvi put učestvuje u organizaciji ove vrste savjetovanja, te pripremi panela IV - Finansijske istrage, oduzimanje imovinske koristi i upravljanje oduzetom imovinom u Federaciji Bosne i Hercegovine, dosadašnja iskustva i pravci razvoja.

Inače, ovaj panel je posvećen pitanjima dobre prakse i značaju regionalne i međuinstitucionalne saradnje u vezi s oduzimanjem imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima organizovanog kriminala i korupcije.
U okviru navedenog panela direktor Bašić i predstavnici Agencije su učesnicima savjetovanja predstavili aktivnosti koje Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom trenutno provodi, a koje se odnose na upravljanje oduzetom imovinom – iskustva i izazovi, izradu prijedloga Strategije za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine 2023 – 2027. godine i Akcionog plana za provođenje Strategije za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivčnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine 2023 – 2027. godine i izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju nezakonito stečene  imovine krivičnim djelom Federacije Bosne i Hercegovine.

Ove godine Stručno savjetovanje tužilaca okuplja veliki broj stručnjaka iz pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine, kao i predstavnika međunarodne zajednice, te ima za cilj raspravu o aktuelnim pitanjima primjene krivičnog zakonodavstva, izazovima i najboljim praksama u radu tužilaca u Bosni i Hercegovini i Federaciji Bosne i Hercegovine, a Agencija je svojim izlaganjima predstavila institucionalnu ulogu i značaj, čime nastavljamo sa uspješnim i adekvatnim provođenjem Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine, kazao je Bašić.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

FEDERALNA AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ODUZETOM IMOVINOM

Put života 2, 71000 Sarajevo

telefon: +387 33 407 350

fax: +387 33 210 532

info@fazuoi.gov.ba

Sva prava pridržana - Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom
Design and development SIK computers

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više