UNODC 400x400

V.d. direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Emir Bašić sastao se jučer sa Jasnom Pekić, predstavnicom Ureda Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) u BiH pri čemu su razgovarali o nastavku saradnje u skladu s Sporazumom o realizaciji Akcionog plana za izgradnju operativnih kapaciteta za provođenje financijskih istraga i zapljene imovine, koji su ove dvije institucije potpisale.


Jačanje saradnje koju su sagovornici dogovorili stavit će fokus na aktivnosti i operativne kapacitete koji su potrebni institucijama za efikasno sprovođenje finansijskih istraga i povrata imovine, kroz jedan koordiniran pristup u pružanju tehničke implementacije pomoći. Inače, pomoć koju UNODC pruža Agenciji rezultira unaprjeđenjem opće bezbijednosti Zapadnog Balkana i šireg regiona putem borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije kroz izgradnju kapaciteta za oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalom i proširenu zapljene imovine, te oduzimanje nezakonito stečene imovine kroz nacionalnu koordinaciju i regionalnu i međuregionalnu saradnju, kao i osiguranje prikupljenih relevantnih statističkih podataka u različitim fazama procesa zapljene i povrata imovine na nacionalnom nivou.


V.d. direktor Bašić je istakao da ova saradnja prvenstveno doprinosi jačanju kapaciteta čitavog regiona za otkrivanje, praćenje i oduzimanje nezakonite dobiti i imovinske koristi stečene kriminalom, omogućava razmjenu informacija i saradnju sa drugim jurisdikcijama u ovoj oblasti.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

FEDERALNA AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ODUZETOM IMOVINOM

Put života 2, 71000 Sarajevo

telefon: +387 33 407 350

fax: +387 33 210 532

info@fazuoi.gov.ba

Sva prava pridržana - Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom
Design and development SIK computers

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više