cest1

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine organizovala je dvodnevnu obuku „Izazovi kod primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom Federacije Bosne i Hercegovine”, koja je nastavak aktivnosti koje Agencija realizuje u okviru zakonske nadležnosti koja se odnosi na edukaciju iz područja financijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

Obuci, čijoj organizaciji je pomogao i Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine, su prisustvovali predstavnici kantonalnih tužilaštava, kantonalnih i općinskih sudova, policijskih agencija, te agencija koje postupaju u skladu sa Zakonom.

Tokom dvodnevnog skupa razgovarano je o najvažnijim institutima Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, sa osvrtom na izazove u provođenju finansijskih istraga u praksi, o iskustvima u primjeni posebnih istražnih radnji u postupcima oduzimanja imovinske koristi, oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom kroz sporazum o priznanju krivnje, te o privremenim mjerama osiguranja – praktični primjeri.

Prisutni učesnici su takođe upoznati sa postupanjem policijskih organa u postupku za oduzimanje imovinske koristi – učestvovanjem u financijskoj istrazi, kao i o praktičnim primjerima financijskih istraga, a na kraju edukacije predstavljena je praksa Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u pogledu oduzimanja nezakonito stečene imovine krivičnim djelom

U završnici edukacije, Emir Bašić, v.d. direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom je najavio nastavak aktivnosti ka unapređenju sistemskih rješenja za oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kao i za upravljanje istom, koje će biti ključno za jačanje integriteta Agencije.

Transparentnost i odgovornost u poslu predstavljaju ključ uspješnog razvoja svih institucija, između ostalog, i Agencije u skladu sa evropskim principima, čime se jača povjerenje javnosti u institucije, kazao je Bašić.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

FEDERALNA AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ODUZETOM IMOVINOM

Put života 2, 71000 Sarajevo

telefon: +387 33 407 350

fax: +387 33 210 532

info@fazuoi.gov.ba

Sva prava pridržana - Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom
Design and development SIK computers

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više