bammk

Emir Bašić, v. d. direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom je 31. oktobra 2023. godine sa saradnicima prisustvovao Regionalnoj konferenciji o borbi protiv korupcije, pranja novca i jačanju napora za povrat imovine u jugoistočnoj Evropi koja je održana u Skoplju, Republika Sjeverna Makedonija.

Konferencija je organizovana u okviru predsjedavanja Republike Sjeverne Makedonije Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju - OESS-om za 2023. godinu u saradnji sa OESS-ovim Odjelom za transnacionalne prijetnje i Uredom koordinatora OESS-ovih ekonomskih i ekoloških aktivnosti, a okupila je predstavnike država članica OESS-a iz jugoistočne Europe, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Srbije.

Na konferenciji su identificirane nove dobre prakse i praktična rješenja, te predloženi konkretni koraci koje se trebaju poduzeti, uključujući međuregionalnu suradnju, kako bi se ojačala borba protiv korupcije putem povrata imovine u jugoistočnoj Europi. Na istoj su također prikazane neke od jedinstvenih i inovativnih praksi koje razvijaju države sudionice u skladu sa svojim obvezama prema OESS-u, te istaknute najbolje prakse OESS-ovih projekata koji se odnose na poboljšanje mehanizama za povrat imovine.

Inače, ova aktivnost je rezultat dobre saradnje koju Agencija ostvaruje sa Misijom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u Bosni i Hercegovini, te budućim aktivnostima  vezanim za projekat „Jačanje borbe protiv transnacionalnog organiziranog kriminala u jugoistočnoj Evropi kroz unapređenu regionalnu saradnju u oblasti privremenog i trajnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom i ponovnoj društvenoj upotrebi oduzete imovine“, koji se provodi pod pokroviteljstvom OSCE-ovog Sekretarijata.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

FEDERALNA AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ODUZETOM IMOVINOM

Put života 2, 71000 Sarajevo

telefon: +387 33 407 350

fax: +387 33 210 532

info@fazuoi.gov.ba

Sva prava pridržana - Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom
Design and development SIK computers

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više