ebhk

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine je u okviru aktivnosti koje se odnose na stručno obrazovanje i usavršavanje državnih i policijskih službenika i nosilaca pravosudnih funkcija 09. i 10. maja organizovala dvodnevnu obuku iz financijskih istraga i oduzimanja nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji BiH.

Na ovoj edukaciji, osim tužilaca i sudija, te velikog broja policijskih službenika, po prvi put kao izlagači su učestvovali i predstavnici Porezne uprave Federacije BiH, a svrha održavanja iste je jačanje kapaciteta policijskih i drugih tijela za otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela i saradnja u financijskim istragama i oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom.

Da se radi o važnom procesu pokazuje i velika zainteresiranost pravosudnih institucija za provedbu ove aktivnosti. Prisutni učesnici su imali priliku da se upoznaju sa postupanjem policijskih organa u postupku za oduzimanje imovinske koristi – učestvovanjem u financijskoj istrazi, kao i o praktičnim primjerima financijskih istraga, korištenju posebnih istražnih radnji u postupcima provođenja financijskih istraga, te ulozi Porezne uprave Federacije BiH u financijskoj istrazi.

U okviru edukacije, predstavnici Agencije su predstavili aktivnosti koje su se odnosile na realizaciju operativne akcije „Bulevar“, gdje su u saradnji sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu i Sudske policije Federacije BiH  preuzeli 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva, u vezi kojih je Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja navedenim nekretninama.

“Prisustvo predstavnika Antikorupcionog tima Vlade Federacije BiH na ovoj edukaciji je pokazatelj da u Federaciji Bosne i Hercegovine trenutno postoji jaka opredjeljenost Vlade Federacije BiH za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, istakao je Bašić, te najavio pojačane aktivnosti na unapređenju sistemskih rješenja za oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kao i za upravljanje istom, koje će biti ključno za jačanje integriteta Agencije.

 

POLICIJSKI SLUŽBENICI I SLUŽBENICI POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BiH: ZAJEDNO U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA I KORUPCIJE
14.05.2024. | Edukacije

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i...

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

FEDERALNA AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ODUZETOM IMOVINOM

Put života 2, 71000 Sarajevo

telefon: +387 33 407 350

fax: +387 33 210 532

info@fazuoi.gov.ba

Sva prava pridržana - Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom
Design and development SIK computers

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više