Saopštenja

Saopštenja /June 11, 2018

XVII savjetovanje iz krivičnopravne oblasti

U organizaciji Udruženja sudija/sudaca u Federaciji Bosne i Hercegovine u Neumu je u periodu 07. – 09. 06. 2018. godine održano XVII savjetovanje iz krivičnopravne oblasti.

U sklopu panela suorganizatora Centra za istraživanje politike suprostavljanja kriminalitetu (CPRC) na temu „Oduzimanje imovinske koristi ostvarene krivičnim djelima“ aktivno učešće uzela je i Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom sa temom „Upravljanje oduzetom imovinom nezakonito stečenom krivivičnim djelima u Federaciji Bosne i Hercegovine: Izazovi i perspektive“.

Prisutnim učesnicima prezentovan je dosadašnji rad Agencije u domenu upravljanja oduzetom imovinom, sa posebnim osvrtom na izazove koje sa sobom nose različiti modaliteti upravljanja i vrsta imovine. Također, govora je bilo i o problemima na koje se nailazi prilikom izvršenja sudskih rješenja o privremenom oduzimanju imovine, odnosno neophodnoj boljoj koordinaciji svih učesnika postupka.

Zaključeno je da su uspostavljanjem Agencije postavljeni jaki temelji u oblasti upravljanja oduzetom imovinom, ali i da postoji prostora za unapređenje samog postupka oduzimanja, ali i upravljanja oduzetom imovinom, za šta je prije svega neophodno izvršiti izmjene važećeg Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine ostvarene krivičnim djelima F BiH.