Saopštenja

Saopštenja /November 24, 2017

POSJETA PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA U KANTONU 10 I Hercegovačko-neretvanskom kantonu

U vezi sa aktivnostima Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom u 2017. godini koja se tiče uspostavljanja međuinstitucionalne saradnje sa svim subjektima koji imaju obavezu da postupaju po odredbama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji BiH, 23.11.2017. i 24.11.2017 godine u Livnu i Mostaru  su održani sastanci u Kantonalnom tužiteljstvu Kantona 10 Livno i Kantonalnom sudu u Mostaru.

Ispred Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom sastancima su prisustvovali Nerma Bavčić i Ivan Korać. Ispred Kantonalnog tužilaštva Kantona 10 Livno glavni tužitelj Vaso Marinković, predsjednik Kantonalnog suda u Livnu Nedim Begić, predsjednik Općinskog suda Livno Niko Cvitanović kao I predstavnici Sudske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona 10. 
U Kantonalnom sudu u Mostaru na sastanku je prisustvovala predsjednica suda Jasmina Rajković sa saradnicima. Ispred Opštinskog suda u Mostaru prisustvovala je  predsjednica suda Divna Bošnjak sa saradnicom kao i glavni kantonalni tužitelj Zdenko Kovač. Predstavnici Sudske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona su također prisustvovali sastanku.

Teme sastanaka je bila primjena Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji BiH i međuinstitucionalna saradnja prilikom prilikom donošenja i provođenja odluka o oduzimanje imovinske koristi u skladu sa odredbama istog zakona.

Isto tako je zaključeno da će se u budućnosti maksimalno sarađivati u smislu adekvatnog provođenja odluka o oduzimanju nezakonitno stečene imovine krivičnim djelom u smislu što kvalitetnije primjene ovog Zakona. Također, od strane svih sudionika sastanka izražena je želja za nastavkom edukacija i obuka profesionalaca iz pravosuđa  u borbi protiv korupcije i teških oblika kriminala putem oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom koje su provođene u proteklom periodu.