Saopštenja

Saopštenja /November 17, 2017

Prvi sastanak radne grupe za izradu procedura za upravljanje oduzetom imovinom

Prvi sastanak radne grupe za izradu procedura za upravljanje oduzetom imovinom je održan 15-16. novembra 2017. godine na Vlašiću. Radna grupa je uspostavljena u okviru projekta „Podrška vladama Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u borbi protiv korupcije“. 

U okviru komponente broj 4 „Unapređenje oduzimanja imovinske koristi stečene korupcijskim i drugim krivičnim djelima“, predviđeno je da se implementira set aktivnosti koje se odnose na podršku entitetskim agencijama za upravljanje oduzetom imovinom u pravcu izrade procedura za upravljanje privremeno i trajno oduzetom imovinom stečenom krivičnim djelima.

Cilj aktivnosti u narednom periodu bit će da se u okviru spomenute komponente Projekta, izradi tekst novog, moderniziranog i sa evropski standardima u ovoj oblasti usaglašenog podzakonskog akta, koji će biti od suštinske i operativne koristi za Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom.

Kako je upravljanje oduzetom imovinom relativno nova oblast u našoj državi, to se i Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u svom dosadašnjem radu susrela sa određenim izazovima, koji se ogledaju u nedostatku ili nedorečenosti zakonskih i podzakonskih propisa  koji uređuju čuvanje, održavanje, korištenje ili ustupanje i druge oblike upravljanja sa različitim oblicima imovine. Iz tog razloga je kroz spomenuti projekat osigurana ekspertna i druga potrebna pomoć, kako bi se navedeni problemi prevazišli i upravljanje oduzetom imovinom u krivičnim postupcima odvijalo na transparentan, efikasan način, koji garantira zaštitu javnog interesa i odvija se u korist društvene zajednice.


17.11.2017. godine
Sarajevo