Novosti

Novosti /February 29, 2024

V.D. DIREKTOR FAZUOI I DIREKTORICA ARMA-e ODRŽALI BILATERALNI SASTANAK

Emir Bašić, v.d. direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom jučer je održao radni sastanak sa Olenom Duma, direktoricom Agencije za oduzimanje i upravljanje imovinom iz Ukrajine (ARMA) u cilju razmjene iskustava i dobrih praksi, te unapređenja međunarodne saradnje.

Tokom sastanka razgovarano je o zakonodavstvu, najboljim praksama, slučajevima u vezi oduzimanja i upravljanja imovinom proisteklom iz krivičnog djela, kao i unapređenju buduće saradnje ove dvije agencije, a posebno je istaknuta važnost međunarodne saradnje i razmjene iskustava u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Olena Duma izrazila je duboku zahvalnost Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na podršci koju su pružili ukrajinskom narodu, posebno ističući pružanje smještajnih kapaciteta za izbjeglice iz Ukrajine.

“ARMA je spremna da uči iz iskustva zemalja članica BAMIN-a, što će pomoći u prevazilaženju izazova povezanih s efikasnim upravljanjem oduzetom imovinom. Rezultat sistemskog rada na transparentnosti i odgovornosti u radu ARMA-e je i ovaj današnji sastanak”, kazala je Duma.

Emir Bašić je pozdravio uključenje ARMA-e u Balkansku međuagencijsku mrežu za upravljanje oduzetom imovinom, te izrazio punu podršku Ukrajini.

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom nastavlja jačati međunarodnu saradnju radi efikasnijeg suočavanja sa izazovima, kao i nastavka saradnje i jačanja partnerskih odnosa kada je riječ o upravljanju oduzetom imovinom.

“Međunarodna iskustva mogu doprinijeti jačanju kapaciteta Agencije, te očekujem da će ovaj sastanak rezultirati dugoročnim partnerskim odnosom jer se poslovi upravljanja oduzetom imovinom, osim za potrebe i po nalogu domaćih sudova, mogu obavljati i u okviru međunarodne krivičnopravne pomoći i saradnje,” kazao je Bašić.