Novosti

Novosti /February 28, 2024

Predstavnici Agencije učestvuju u Peer Review misiji institucija u Republici Sjevernoj Makedoniji

Predstavnici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom od 27.02 – 01.03.2024. godine prisustvuju sastanku Upravnog odbora BAMIN mreže (Balkanska međuagencijska mreža za upravljanje oduzetom imovinom) koji se održava u organizaciji OSCE Sekretarijata u Skoplju, Republika Sjeverna Makedonija.

Osim predstavnika Agencije, sastanku prisustvuju i ostali članovi Upravnog odbora BAMIN-a za 2024. godinu iz Republike Srpske, Hrvatske, Ukrajine, Republike Moldavije i Sjeverne Makedonije, kao i predstavnici Sekretarijata BAMIN mreže Jill Thomas i Alessandro D'Autillio.

Na ovom sastanku predstavnika agencija za upravljanje oduzetom imovinom razgovaralo se o dosadašnjim rezultatima rada ove mreže, strateškim aktivnostima BAMIN-a za 2024. godinu, proširenju članstva u skladu sa zahtjevima Francuske, Španije i Italije, te budućim aktivnostima vezanim za unapređenje mehanizama za upravljanje nezakonito stečenom imovinskom koristi u regionu. 

Takođe, ovo je prvi put da se u okviru članstva u BAMIN-u održava i Peer Review misija agencija za upravljanje oduzetom imovinom u skladu sa smjernicama koje opisuju ciljeve, zadatke, odgovornosti i funkcije KUI-a.

Inače, mandat efektivne kancelarije za upravljanje imovinom uključuje korištenje „indikatora efektivnosti“ koje članovi BAMIN-a mogu koristiti kao mjeru za procjenu sopstvenog nivoa efektivnosti. Na osnovu ovih indikatora, koji su dogovoreni na osnovu rezultata intenzivnih diskusija na radionicama BAMIN-a, predstavnici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom su izvršili Peer Review misiju u Republici Sjevernoj Makedoniji u okviru koje su održali sastanke sa Danijelom Dimovskom, sutkinjom Osnovnog krivičnog suda, Anitom Topalovom, državnom tužiteljicom u Uredu za oduzimanje imovine, Julijanom Markovskom Petrovskom, pomoćnicom direktora za financijski kriminal u Financijskoj policiji, Snežanom Jovcevskom, šeficom Ureda za materijalne operacije, imovinu i povjerenu robu, Slavicom Zherajikj, šeficom odjela za organizaciju pravosudnih tijela i praćenja reforme pravosuđa pri Ministarstvu pravde, Darkom Jakimovskim, tužiteljem u Uredu javnog tužilaštva i Ljubishom Ristovskim, zamjenikom ministra unutašnjih poslova.

Stručni pregled je prilika da članice BAMIN-a identifikuju nedostatke u sopstvenim kapacitetima i efikasnosti, kao i da se unaprijede mehanizmi upravljanja nezakonito stečenom imovinom u regionu. Peer Review misijom se ostvaruju veliki pomaci u razmjeni informacija u različitim oblicima oduzimanja, preuzimanja i upravljanja različitim oblicima imovine, bilo da se radi o nekretninama, poslovnim udjelima, privrednim subjektima, gotovom novcu, pokretninama, kao i drugim oblicima imovine, istakao je Bašić.