Novosti

Novosti /November 09, 2023

Dogovorena saradnja njemačkog GIZ-a i Agencije

Emir Bašić, v.d. direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom sastao se danas sa Bakirom Haverićem, savjetnikom za Globalni program ilegalnih financijskih tokova i ljudskih prava iz Njemačke organizacije za internacionalnu saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) kojom prilikom su razgovarali o budućoj zajedničkoj saradnji, odnosno projektima Agencije koje bi podržao GIZ.


Ovom prilikom, v.d. direktor Bašić je upoznao gosp. Haverića o aktivnostima koje Agencija trenutno provodi, a koje se odnose na izradu prijedloga Strategije za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u Federaciji BiH i Akcionog plana za njeno izvršenje, izrade prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kao i o stručnim edukacijama iz područja financijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.


Bakir Haverić, savjetnik u GIZ-u predstavio je Regionalni projekat koji se odnosi na borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma čiji su glavni ciljevi prevencija, financijske istrage i zapljena imovine. Fokus u navedenim aktivnostima je vraćanje imovine oduzete krivičnim djelom u društveno korisne tokove, čime će se postići učinkovit sistem borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma što će biti ključno za perspektivu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.


Također je potvrdio da će GIZ kroz Globalni program za borbu protiv nezakonitih financijskih tokova nastaviti jačati relevantne kapacitete partnerskih institucija u Bosni i Hercegovini.
Sagovornici su se usaglasili da je uspostava saradnje sa međunarodnim institucijama vrlo važna, kako za Agenciju, tako i za međunarodne institucije koje rade u ovoj oblasti, te su izrazili nadu da su spremni na učinkovitu saradnju koja će doprinijeti razmjeni iskustava i znanja, uzimajući u obzir značaj unapređenja komunikacije i koordinacije aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti o štetnosti pranja novca i finansiranja terorizma.