Novosti

Novosti /November 02, 2023

Razmjena iskustava u upravljanju oduzetom imovinom sa kolegama iz Republike Sjeverne Makedonije

U nastavku ostvarivanja učinkovitog upravljanja zaplijenjenom imovinom i uspješnog razvoja dobre međunarodne saradnje i oduzimanja Emir Bašić, v.d. direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom jučer je sa saradnicima posjetio Agenciju za upravljanje oduzetom imovinom Republike Sjeverne Makedonije.


Sastanak je održan sa ciljem razmjene mišljenja i iskustava, kao i međunarodne i međuinstitucionalne saradnje svih tijela u regionu koja upravljaju sa nezakonito stečenom imovinom krivičnim djelom.
Tom prilikom direktori agencija Driton Nebju i Emir Bašić razmijenili su informacije o različitim oblicima oduzimanja imovine, bilo da se radi o nekretninama, poslovnim udjelima, privrednim subjektima, gotovom novcu, pokretnom imovinom, kao i drugim oblicima imovine, uz aktivno učešće svih sudionika ovog sastanka.


Na sastanku su takođe podijeljena iskustva i najbolje prakse vezane za upravljanje zaplijenjenom imovinom uz razgovor o izazovima s kojima se suočavaju obje institucije, te pronalaženju zajedničkih rješenja i zaključaka.
Vođeni potrebom za inteziviranjem međusobne saradnje u ovoj oblasti direktori Nebju i Bašić su na kraju sastanka izrazili obostranu spremnost za dalji nastavak dosadašnje dobre saradnje potvrđujući zajedničko zalaganje i interes za razmjenu iskustava. Saradnja koju naša Agencija ima sa kolegama iz Republike Sjeverne Makedonije će se nastaviti i u narednom periodu, razmjenom iskustava, informacija i spoznaja o najefikasnijim modalitetima upravljanja sa pojedinim oblicima imovine koja je predmet oduzimanja u krivičnim postupcima, čime nastojimo dati naš doprinos efikasnijoj uspostavi vladavine prava u Bosni i Hercegovini, kazao je Bašić.