Saopštenja

Saopštenja /July 07, 2022

Vinko Jakić, direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, učestvuje na dvodnevnom Regionalnom sastanku o politikama oduzimanja imovine koji se održava u Beču

Vinko Jakić, direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom na Regionalnom sastanku o politikama oduzimanja imovine, koji se održava 07 – 08. 07. 2022. godine u sjedištu Ujedinjenih naroda u Beču se obratio učesnicima ispred bh delegacije, koju zajedno sa direktorom čine predstavnici Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine i Centara za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Republike Srpske.

Sastanak se održava u okviru Regionalnog programa za Jugoistočnu Evropu 2020-2023 „Od nelegalnih finansijskih prihoda do povrata imovine” koji provodi UNODC uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, čiji je cilj unapređenje kapaciteta država regiona u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 da povrate prihode i sredstva stečena kriminalom i da se ojača razmjena informacija ili dokaza koji vode do zapljene i konfiskacije širom navedenih jurisdikcija. Projekat se, između ostalog, fokusira na razvoj mapa puta za povrat imovine na nacionalnom i regionalnom nivou i pružanje podrške u jačanju međusobne pravne pomoći u svrhu povrata imovine.

Sastanku čiji je cilj istraživanje nedavnih regionalnih dešavanja, mjera i dobrih praksi u razvoju politika, koordinaciji, implementaciji, praćenju i evaluaciji u oblasti oduzimanja imovine, osim predstavnika Bosne i Hercegovine, prisustvuju i predstavnici Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Osim osvrta o stanju razvoja politike u oblasti povrata imovine, uključujući trendove, kao i  pregleda načina na koji Federacija Bosne i Hercegovine rješava ključne izazove povrata imovine kroz ulogu moderatora u sesiji Razvoj politike oduzimanja imovine: trenutno stanje - prezentacije jurisdikcija Jugoistočne Evrope, Vinko Jakić, direktor Agencije je u sesiji koja se odnosi na koordinaciju, implementaciju, praćenje i evaluaciju politike oduzimanja imovine prezentovao dobru praksu u vezi sa praćenjem i evaluacijom dokumenata, strategija i akcionih planova na nivou politike u vezi sa oduzimanjem imovine.

Učesnicima ovog događaja direktor Agencije je takođe predstavio pregled ciljanih zakonodavnih radnji, vezanih za donošenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Herecgovine, što je pozdravljeno od strane gosp. Shervina Majlessi, šef Odsjek za korupciju i privredni kriminal pri UNODC-u, gosp. Alexandre Schmidta, šefa Regionalnog odjela za Evropu, Zapadnu i Centralnu Aziju pri Stalnoj misiji Ujedinjenog Kraljevstva pri Ujedinjenim nacijama u Beču, kao i predstavnika  međunarodnih  organizacija.

Danilo Rizzi, šef Regionalnog ureda za Jugoistočnu Evropu, je pozdravio takođe navedene aktivnosti je Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom predstavila, te najavio posjetu Agenciji i Bosni i Hercegovini.