Saopštenja

Saopštenja /May 16, 2022

Održan radni sastanak sa predstavnicima OSCE-a

Danas je u okviru projekta „Jačanje borbe protiv transnacionalnog organiziranog kriminala u jugoistočnoj Evropi kroz unapređenu regionalnu saradnju u oblasti privremenog i trajnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom i ponovnoj društvenoj upotrebi oduzete imovine“ koji se provodi pod pokroviteljstvom OSCE Sekretarijata u hotelu Walter održan radni sastanak predstavnika OSCE-a i Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, na kojem se razgovaralo o ponovnoj društvenoj upotrebi oduzete imovine.

Na sastanku su osim ambasadora Igli Hasani, koordinatora OSCE-a za ekonomske i okolišne aktivnosti, prisustvovali i ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE- a u Bosni i Hercegovini, gđa Laura Lungarotti, šefica Misije međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini, gosp. Blanche Picarello, zamjenik šefa misije međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini, te predstavnici Ureda za koordinaciju OSCE-a za ekonomske i okolišne aktivnosti, OSCE Sekretarijata, UNHCR-a, Ministarstva pravde Federacije Bosne i Hercegovine, Vlade Kantona Sarajevo, Centra za promociju civilnog društva i Crvenog Križa.

Predstavnici OSCE-a su iskazali zahvalnost Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom i direktoru Jakiću, naglasivši izuzetan doprinos direktora Jakića na spremnosti i pomoći vezanoj za smještaj izbjeglica iz Ukrajine, te su naglasili značaj ponovne društvene upotrebe oduzete imovine, kao i jačanje saradnje i koordinacije između OSCE-a i Agencije, kao i ostalih međunarodnih i lokalnih institucija. 

Ambasadorica Kavalec i ambasador Hasani su iskazli zadovoljstvo što svjedoče jednom izvanrednom primjeru gdje se oduzeta imovina stečena nezakonitim ativnostima iskoristila u socijalne svrhe, te jednom plemenitom cilju za pružanje smještaja izbjeglicama iz Ukrajine. Isti su naglasili da Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini čine jako mnogo na jačanju kapaciteta različitih intitucija ove zemlje, te su obećali da će nastaviti pružati podršku u ostvarenju buduće saradnje. 


Direktor Agencije, gosp. Vinko Jakić se zahvalio predstavnicima OSCE-a na podršci oko smještaja ukrajinskih izbjeglica u hotelu Walter, kojim upravlja Agencija, kao i na podršci koju isti pružaju oko provođenja edukacija nosilaca pravosudnih funkcija iz oblasti financijskih istraga i oduzimanja nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, te naglasio kako je ovo nastavak uspješne saradnje između OSCE-a i Agencije.