Saopštenja

Saopštenja /March 17, 2022

Ukrajinske izbjeglice bit će smještene u hotelu “Walter”

Na prijedlog Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na svojoj 308. sjednici održanoj 17.03.2022. godine u Mostaru donijela Zaključak kojim se na raspolaganje stavlja dio kapaciteta privrednog društva Emiran d.o.o. u čijem je vlasništvu hotel „Walter“, potrebnih za smještaj izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine.


Ovim prijedlogom Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom iskazuje potpunu spremnost za pomoć izbjeglicama, te slijedeći ovaj dobar primjer stavljanja kapaciteta kojima upravljamo u društveno korisne, odnosno humanitarne svrhe, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom će i u narednom periodu biti pouzdan i odgovoran partner svim institucijama vlasti, međunarodnim organizacijama, kao i široj javnosti.


Naime, 40 smještajnih kapaciteta u ovom hotelu, sa otvorenom mogućnošću proširenja za dodatnih 40 mjesta, koji je oduzet u skladu sa Zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom Federacije BiH, bit će stavljen u ponovnu društvenu upotrebu, odnosno ustupljen izbjeglicama iz Ukrajine. 


Finansijska sredstva potrebna za smještaj izbjeglica bit će obezbijeđena od novčanih sredstava deponovanih na računu za posebne namjene kojima upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, a koja su pravosnažnim presudama utvrđena kao imovina Federacije BiH.