Saopštenja

Saopštenja /May 22, 2019

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u Zagrebu

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih država kroz Program za razvoj, pomoć i edukaciju tužilaštava u prekomorskim zemljama (DoJ/OPDAT) u saradnji sa Ministarstvom pravosuđa Republike Hrvatske u periodu 21 – 23. 5. 2019. godine u Zagrebu su organizovali edukaciju “Jačanje kaznenopravnih institucija i vladavina prava u središnjoj i istočnoj Evropi, suzbijanje korupcije u javnom sektoru učinkovitom provedbom financijskih istraga i oduzimanjem imovine”. 

Edukacija je namjenjena obuci sudija, policijskih službenika, finansijskih istražitelja i/ili istražitelja za pranje novca, državnih tužilaca, službenika za upravljanje oduzetom imovinom, te poreznih inspektora kroz fokusiranje na korupciju u javnom sektoru, analizu neto vrijednosti, pranje novca i oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Na poziv organizatora, Kenan Kapo, direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom  prisustvuje navedenoj obuci kao predavač, odnosno edukator, te je 21. 5. 2019. godine nakon upoznavanja učesnika sa radom Agencije, prezentovao upravljanje oduzetom imovinom u krivičnom postupku u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje je poseban fokus usmjerio na upravljanje privrednim društvom pod privremenom mjerom osiguranja – hotelom.

Na edukaciji su prisustvovali predstavnici pravosudne zajednice Republike Hrvatske, Republike Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore, Republike Srbije, Kosova i Abanije, kao i istaknuti stručnjaci iz SAD-a.